Czy kupiłbyś/kupiłabyś jeszcze raz Octavię?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Big
    RS
    S_OCP Member
    • 2007
    • 6389

Tak czytam wypowiedz poprzedników i ... muszę się zgodzić co do cen Octavii II. Niestety ale są wysokie i to bardzo Usprawiedliwia je co prawda, choć tylko częściowo, fakt że Octavia II to auto większe od np. Megane II, Astry III Sedan czy Golfa lub Focusa II. O II to taki pomost pomiędzy klasą średnią a compact.
    Co zaś do samej Octavii II jako takiej. Jak dla mnie to strzał w 10 Mam O II w wersji Elegance juz 7 miesięcy. Przez ten okres nie miałem z autem NAJMNIEJSZYCH nawet problemów - żadnych !! Nic nie skrzypi, nie trzeszczy, wszystko działa jak należy
    Co prawda jest to mój pierwszy fabrycznie nowy samochód, ale moi rodzice mieli juz 2 fabrycznie nowe auta i mam pewne porównanie. Opel Vectra B kupiony w 99 r. w salonie - ojciec przez pierwszy rok co 3 tygodnie odwiedział serwis z różnymi pierdułami (a to deska trzeszczała, a to fotel skrzypiał, a to halogen parował to znowu wydech był źle zamocowany i rezonował itd.). 2 lata temu kupił nowe Megane II sedan 1.6 16V. Zaczęło się od wymiany całek komory mieszania powietrza bo .... sie niemiłosiernie tłukła, potem było koło zmiennych faz rozrządu ( padło po 20 tyś km) teraz trzeszczy plastik na konsoli środkowej niedawno padła karta Hands-free W przypadku Renault swoje 3 grosze dołożył jeszcze totalnie beznadzielny i niekompetentny serwis ASO :|
    Na tym tle moja Octavia II jawi się jako super auto Nie ma znim żadnych problemów. Dlatego nie mogę nażekac na Skodę. Bardzo sie ciszę, że wybrałem tę akurat markę (choć było to dzieło po trosze przypadku, a własciwie kumpla który zaproponował mi super warunki - Octavia II 1.6 Elegance + dodatki za cenę Ambiente )
    ale naprawdę nieżałuję. Gdybym miał dziś dokonywać powtórnie wyboru nowego auta znów bez wahania wybrałbym Octavie II.
    Aha i jeszcze jedna rzecz miała wpływ na moja decyzję - mianowicie świetne opinie kierowców Octavii I i II w mojej firmie. Mamy sporo tych aut i wśród kierowców zarówno O I jak i O II mają opinie aut bezawaryjnych i bezproblemowych.
    Czarny Elegance

Komentarz

• szkoda
      RS
      S_OCP Member
      • 2005
      • 22543

Zamieszczone przez Big
      muszę się zgodzić co do cen Octavii II. Niestety ale są wysokie i to bardzo
      ale ja kurcze cały czas nie rozumiem o co chodzi, może o to, że ceny nowych samochodów w ogóle są wysokie (bo ja na przykład tak uważam) czy co :?: :!: :roll:

możecie mi podać jakiś przykład dobrej ceny innego auta, może załapię o co biega...
      saport techniczny baj DGW
      była BKD+DSG '05 120kkm
      była BXE '08 190kkm
      no i nie ma :-)

Komentarz

• Big
        RS
        S_OCP Member
        • 2007
        • 6389

Zamieszczone przez szkoda
        możecie mi podać jakiś przykład dobrej ceny innego auta, może załapię o co biega...
        Szkoda np. Kia Ceed - tu spójrz na stosounek ceny - która sama w sobie jest atrakcyjna - do wyposażenia, lub Ford Focus
        Czarny Elegance

Komentarz

• AdamB
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 8033
          • Octavia IV (NX3)
          • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Big, cena Nowego Forda Fokusa - atrakcyjna? nie żartuj sobie,zajrzyj na stronę forda
          Cena Kia Ceed jest ceną pomiędzy Fabią a Octavią II, a sam samochód też jest pomiędzy nimi jeśli chodzi o jakość wykończenia i wielkość auta.
          Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• szkoda
            RS
            S_OCP Member
            • 2005
            • 22543

ok, kie pomijam, ale patrze na tego focusa i mam (z porównywalnym wyposażeniem - mniej więcej):

Ford Focus 1.6 TDCi 16V Duratorq 90KM TREND - 77 500 PLN (4d)

Ford Focus 1.8 TDCi 16V Duratorq 115KM AMBIENTE - 71 700 PLN (5d)

Ford Focus 1.6 TDCi 16V Duratorq 90KM TREND PLUS - 75 650 PLN (5d)

no i nie wiem, czy ja cos robię źle?
            bo na te samochody mnie nie stać :roll:
            ich cena ma się nijak do mojej BXE :roll:
            stąd moje zdziwienie, może dlatego że nie wiem ile w fordzie można wyrwać upustu (w skodzie wiem i nie sugeruje się oficjalnym cennikiem)

pomijam już samą wielkość (tak wiem, że była wielka afera na forum ale sam sprawdziłem więc wiem i nie mówmy już o tym :idea: ), silniki...

no nie wiem co o tym mysleć.
            była BKD+DSG '05 120kkm
            była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Big
              RS
              S_OCP Member
              • 2007
              • 6389

Zamieszczone przez AdamB
              Big, cena Nowego Forda Fokusa - atrakcyjna? nie żartuj sobie,zajrzyj na stronę forda
              No wszedłem 51 500 za 5-drzwiowego Focusa 1.4 (80 KM) pewnie że niedrogo jak na auto klasy compact
              Zamieszczone przez AdamB
              Cena Kia Ceed jest ceną pomiędzy Fabią a Octavią II, a sam samochód też jest pomiędzy nimi jeśli chodzi o jakość wykończenia i wielkość auta.
              No wiesz to że Ceed jako autoi klasy compact jest pomiędzy Fabią (auto klasy B) a Octavią ( auto klasy C/D) jest chyba rzeczą oczywistą i Ameryki tu nie odkryłeś

Natomiast co do wykonczenia Kii Ceed to mam juz dość słuchania bredni o tym aucie. Dlaczego niektórzy nie moge siepogodzic z tym ze Koreanczycy naprawde sworzyli porządne auto którego poziom wykończenia dorównuje takim autom europejskich producentów jak Ford czy Opel. Tak się akurat składa że mam w rodzinie Kię Ceed która ma juz 10 miesiecy. Jakos nic w niej nie trzeszczy ani nie skrzypi, auto jeździ bezawaryjnie, ma fajne wyposażenie w stosunku do swojej ceny i dynamiczny silnik to wszystko za .. 55 tyś zł
              Takze sorry ale Ceed jest po prostu bezkonkurencyjny jeśli chodzi o stosunek ceny do wyposażenia a jakośc jego wykonania jest naprawdę wysoka jak na auto klasy Compact.
              Czarny Elegance

Komentarz

• AdamB
                RS
                S_OCP Member
                • 2007
                • 8033
                • Octavia IV (NX3)
                • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Big, ja nie piszę bredni tylko przymierzałem się do tego autka więc wiem co pisze, ale cena podobnej konfiguracji Ceeda (optimum plus do Octavii II Ambiente) była niższa o około 4 tyś(w zeszłym roku). Jeżeli maiłbym kupić nowa Fabię to na pewno bym poszedł w Ceeda.

Komentarz

• marlej108
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2006
                  • 4976
                  • Octavia III (5E3)
                  • CJZB 1.2 TSI 86 KM

ja tak króciutko jeszcze w kwestii cen:

Widac większość nowych aut jest za droga.

Ot i cala prawda. (Boze, zeby za Focusa 1.6 TDCi chciec 76650 zl toć to grzech... i wysłanie do psichożki pewne ;-)

Ale, znowu, jesli Skoda daje takie upusty, to czemu kurwcze nie obnizy od razu cennika?

moze w trosce o wartosc aut uzywanych przy odsprzedazy (zeby jej nie zanizac)? he he he

ps. gdyby skasowali clo na auta z usa, to przypuszczam, ze wiekszosc krajowych dealerow poszlaby z torbami.... zobaczcie ile w usa kosztuje focus i z jakim wyposazeniem.

ps. watek chyba juz zupelnie odbiega od swojego tytulu nawiasem mowiac...
                  http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
                  Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• szkoda
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2005
                    • 22543

Zamieszczone przez marlej108
                    Ale, znowu, jesli Skoda daje takie upusty, to czemu kurwcze nie obnizy od razu cennika?
                    bo jak nie negocjujesz to kupisz za to co w cenniku, a są tacy, zapewniam cię

Zamieszczone przez marlej108
                    ps. watek chyba juz zupelnie odbiega od swojego tytulu nawiasem mowiac...
                    bo to taki wątek jest sobie oftopikowy
                    była BKD+DSG '05 120kkm
                    była BXE '08 190kkm

Komentarz

• paf
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2006
                      • 3140

cicho.... no są - sam popełniłem taki czyn 2 lata temu ops: niby radio i tempomat dorzucili ale niezła wtopa jak widzę po latach :wink:

Komentarz

• szkoda
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2005
                        • 22543

Zamieszczone przez Big
                        No wszedłem 51 500 za 5-drzwiowego Focusa 1.4 (80 KM) pewnie że niedrogo jak na auto klasy compact
                        hmm, no to masz minta 1,4 za 53299 (w cenniku), auto podobnej klasy, czy to taka duża różnica w cenie :?: (cały czas próbuję zrozumieć )

[ Dodano: Czw 14 Lut, 08 13:23 ]
                        Zamieszczone przez paf
                        cicho.... no są - sam popełniłem taki czyn 2 lata temu ops: niby radio i tempomat dorzucili ale niezła wtopa jak widzę po latach :wink:
                        spoko, ja też przepłaciłem za elegansa, chociaż upust był niezły, to teraz wiem, że mozna duuuuuuuuuuuużo więcej uzyskać :lol:
                        była BKD+DSG '05 120kkm
                        była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Big
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 6389

hmm, no to masz minta 1,4 za 53299 (w cenniku)
                          No sorry ale na stronie Skoda Auto Polska cena Octavii II Mint 1.4 to 56 299 zł (limuzyna) i 65 599 (kombi 1.6).

[
                          Czarny Elegance

Komentarz

• szkoda
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2005
                            • 22543

otwórz konfigurator i sprawdź jeszcze raz, ceny które podajesz są nieaktualne :idea:
                            była BKD+DSG '05 120kkm
                            była BXE '08 190kkm

Komentarz

• AdamB
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 8033
                              • Octavia IV (NX3)
                              • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez Big
                              Nowy ford focus 1.4 80KMw benzynie kosztuje 54100 w wersji ambiente (ta wersja jest goła)
                              a OII clasic lepiej trochę wypasiona kosztuje 55300+nawet jakbyś wykazał się minimalną chęcią negocjacji ceny dostał być od ręki rabat 3 tyś zł.
                              Także pooglądaj cenniki

Komentarz

• szkoda
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2005
                                • 22543

Zamieszczone przez AdamB
                                OII clasic lepiej trochę wypasiona kosztuje 55300
                                tylko doposażanie classica to totalna pomyłka :idea:

[ Dodano: Czw 14 Lut, 08 13:34 ]
                                i tu nie chodzi o to, że skoda jest najlepsza, najtańsza i w ogóle najukochańsza, tylko o to, że ceny skody nie odbiegają jakos znaczaco od cen innych aut, które są ogólnie dość drogie :idea:
                                była BKD+DSG '05 120kkm
                                była BXE '08 190kkm

Komentarz

• AdamB
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2007
                                  • 8033
                                  • Octavia IV (NX3)
                                  • DKZA 2.0 TSI 190 KM

szkoda, miałem na myśli że OII classic jest lepiej wyposażona od nowego focusa w wersji najtańszej ambiente
                                  Link do cennika

Komentarz

• Big
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2007
                                    • 6389

otwórz konfigurator i sprawdź jeszcze raz, ceny które podajesz są nieaktualne
                                    No faktycznie masz rację 53 299 zł :shock: Ale dziwne że na oficjalnej sronie Skody cennik zawiera inną cenę niz wynika z konfiguratora :!:

[ Dodano: Czw 14 Lut, 08 13:38 ]
                                    Zamieszczone przez AdamB
                                    Nowy ford focus 1.4 80KMw benzynie kosztuje 54100 w wersji ambiente (ta wersja jest goła)
                                    Nie wiem z kąd masz te cenę bo ja swoją z ... cennnika dostępnego na stronie Ford Polska także sorry ale skoro tak podaje oficjalny importem to chyba wie co robi i co podaje
                                    Czarny Elegance

Komentarz

• szkoda
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2005
                                      • 22543

Zamieszczone przez Big
                                      otwórz konfigurator i sprawdź jeszcze raz, ceny które podajesz są nieaktualne
                                      No faktycznie masz rację 53 299 zł :shock: Ale dziwne że na oficjalnej sronie Skody cennik zawiera inną cenę niz wynika z konfiguratora :!:
                                      ceny zmieniły się chyba od nowego roku, ale tak czy inaczej różnica była chyba kosmetyczna -2000 czy -3000 PLN, cos w tym guście

[ Dodano: Czw 14 Lut, 08 13:39 ]
                                      Zamieszczone przez AdamB
                                      szkoda, miałem na myśli że OII classic jest lepiej wyposażona od nowego focusa w wersji najtańszej ambiente
                                      tyle, że tam tez są takie wersje cos tam FX silver, gold czy jakoś tak :idea:
                                      była BKD+DSG '05 120kkm
                                      była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Big
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2007
                                        • 6389

Zamieszczone przez AdamB
                                        Także pooglądaj cenniki
                                        Moze najpierw kolega
                                        Oto link: http://www.ford.com.pl/ie/nowy_focus...celist/-/-/-/-
                                        Czarny Elegance

Komentarz

• szkoda
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2005
                                          • 22543

Zamieszczone przez Big
                                          AdamB napisał/a:

Nie wiem z kąd masz te cenę bo ja swoją z ... cennnika dostępnego na stronie Ford Polska także sorry ale skoro tak podaje oficjalny importem to chyba wie co robi i co podaje
                                          eeeee, no panowie, skoro tu chodzi o różnice rzędu 3-4KPLN, to ja się wycofuję i już kumam o co biega

[ Dodano: Czw 14 Lut, 08 13:41 ]
                                          moja konkluzja jest taka, że ceny są zbliżone, przynajmniej w moim pojęciu i odczuciu.

[ Dodano: Czw 14 Lut, 08 13:42 ]
                                          to już sobie te cenniki przeglądajcie sami :P
                                          była BKD+DSG '05 120kkm
                                          była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Big
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2007
                                            • 6389

Słuchajcie mysle że najlepszą płentą dyskusji o cenach niech będzie to że w 1999 r. moi rodzice kupili nowiutenskiego Opla Vectrę B (czyli auto klasy D) 1.6 16V za .... 53 tys zł. Dziś za owe 53 tys zł można kupić auto klasy C np. Focusa 1.4.
                                            Natomiast o ile w tym samym czasie wzrosły nasze pensje? No tu odpowiedz każdy chyba zna
                                            Czarny Elegance

Komentarz

• marlej108
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2006
                                              • 4976
                                              • Octavia III (5E3)
                                              • CJZB 1.2 TSI 86 KM

mi sie ta puenta kolegi Big'a bardzo podoba bo prawdziwa :-)

pozdrawiam 8)
                                              http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
                                              Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• tomekjmopl
                                                L&K
                                                S_OCP Member
                                                • 2006
                                                • 1187
                                                • Opel
                                                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Słuchajcie mysle że najlepszą płentą dyskusji o cenach niech będzie to że w 1999 r. moi rodzice kupili nowiutenskiego Opla Vectrę B (czyli auto klasy D) 1.6 16V za .... 53 tys zł. Dziś za owe 53 tys zł można kupić auto klasy C np. Focusa 1.4.
                                                Natomiast o ile w tym samym czasie wzrosły nasze pensje? No tu odpowiedz każdy chyba zna
                                                Można na ten aspekt spojrzeć też inaczej - przecież Vectra B aktualnie jest mniejsza (w środku jak i na zewnątrz) oraz mniej bogato wyposażona, niż obecnie oferowane kompakty, więc w jakiś tam sposób można ten wzrost cen wytłumaczyć ...

Komentarz

• Big
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2007
                                                  • 6389

Zamieszczone przez tomekjmopl
                                                  oraz mniej bogato wyposażona, niż obecnie oferowane kompakty
                                                  no tu bym polemizował. (el. szyby przednie, 2 poduchy, ABS i EBV, welur, 2 podłokietniki, alumy 15", czuka temp. zewnętrznej, regulacja wys i podparcia lędzwiowego w obu przednich fotelach, central z pilotem i podwójnym ryglowaniem itp.) to mało??
                                                  Czarny Elegance

Komentarz

• AdamB
                                                    RS
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2007
                                                    • 8033
                                                    • Octavia IV (NX3)
                                                    • DKZA 2.0 TSI 190 KM

z jednego gdybania w drugie gdybanie

Komentarz

Pracuję...